De to forskellige typer af IP-adresser

Hver person eller virksomhed med en internetforbindelse har to forskellige typer IP-adresser; Deres private IP-adresse og deres offentlige IP-adresse.

 

Private IP-adresser

 

Hver enhed der forbinder til dit hjemmenetværk, har en privat IP-adresse. Dette er f.eks. computere, telefoner og tablet som du bruger i dit hjem. Det vil dog også inkludere bluetooth enheder som f.eks. printere, højtalere eller Smart home produkter som et Smart TV. Med Internet of Things som er en meget voksende industri, vokser mængden af private IP-adresser i hjemmet også med et højt tempo. Din internetrouter skal kunne identificere hver af disse enheder, og flere af enhederne skal også kunne identificere hinanden, hvis de arbejder sammen. Det kan f.eks. være når du forbinder et par bluetooth høretelefoner med din computer. Der er måder at finde ud af hvad de private IP-adresser på de forskellige enheder er, men som regel er der ikke nogen grund til at vide hvilken IP-adresse individuelle enheder har.

Hvis du forbinder et VPN til dit internet, er det heller ikke alle dine individuelle private IP-adresser, som den går ind og skjuler. Det er din overordnet offentlige IP-adresse, som dermed også gør at resten ikke kan identificeres af tredjeparter eller hackere.

 

Offentlige IP-adresser

 

Din offentlige IP-adresse er den primære adresse som er forbundet til hele dit netværk. Hvor hver af dine enheder har deres egen IP-adresse, er alle af dem inkluderet under din primære offentlige IP-adresse fra dit netværk.

 

Din offentlige IP-adresse er leveret til din router af din internetudbyder. De har generelt en stor mængde IP-adresser som de har købt og distribueret ud til alle deres kunder. Det er denne IP-adresse som alle enhederne uden for dit netværk vil bruge til at genkende dit netværk og alt hvad der er forbundet til netværket. Det er også denne IP-adresse som du vil se, hvis du f.eks. finder en hjemmeside der tilbyder at vise hvad din IP-adresse er.

 

Din offentlige IP-adresse er forbundet til alt din online internetaktivitet. Hvis f.eks. din internetudbyder får en besked om at ulovlig aktivitet finder sted på deres servere, så vil de også få at vide hvilken offentlige IP-adresse der står bag det, altså hvilken kunde der står bag den ulovlige aktivitet. Så hvis du downloader medier på ulovligt vis, eller sender en ulovlig e-mail afsted, så vil din offentlige IP-adresse vise at det er dig der står bag denne ulovlige handling.

 

Offentlige IP-adresser er derudover splittet op i to underkategorier. Det er dynamiske IP-adresser og faste IP-adresser. Her er forskellen blot at dynamiske IP-adresser løbende ændrer sig over tid, når du f.eks. genstarter din enhed eller slukker og tænder for internettet. I modsætning til dette forbliver faste IP-adresser hele tiden det samme uanset om du slukker og tænder for internettet. For mange vil faste IP-adresser være en fordel, da de kan være mere stabile end dynamiske, og derudover også sikrer at du hele tiden har adgang til systemer og platforme, som kræver at kende din IP-adresse for at give dig adgang.

 

Categories: